Programmalijn

Dans Coöperatie Zuid

Coördinator

Nicolle van Lith

Coördinator

Angelo Martinus

Programmalijn

Dans Coöperatie Zuid

Coördinator

Nicolle van Lith

Coördinator

Tyrone van der Meer

Over Programma – Dans Coöperatie Zuid

Nicolle van Lith en Tyrone van der Meer voeren een onderzoek uit naar een mogelijke constructie voor een Dans Coöperatie Zuid. Op basis van gesprekken met partners en vragenlijsten die zijn ingevuld door meer dan vijftig spelers uit het culturele dansveld hebben zij een reeks aanbevelingen geschreven. Ook maken ze een rapport waarin conclusies staan en een uitwerking van de regievoering van de wijze waarop Dans Coöperatie Zuid in de Stedelijke Cultuurregio Zuid ingericht zou moeten worden.

Het streven is om de Dans Coöperatie Zuid binnen de looptijd van de proeftuin Dans (tot medio 2021) gelanceerd en werkend te hebben. Belangrijke punten in de opmaat naar de oprichting zijn inzicht in het benodigde budget voor de danscoöperatie en de mogelijkheden om dit te realiseren. Tevens leveren Tyrone en Nicolle een analyse van de bereidwilligheid van de danssector om mee te werken aan een dergelijke coöperatie en volgen concrete aanbevelingen voor de officiële oprichting van een Dans Coöperatie Zuid.

Binnen het onderzoek en de oprichting van de Dans Coöperatie Zuid staan de volgende drie uitgangspunten centraal:

  • Het vergroten van de mogelijkheden voor makers om in (ten minste) de Stedelijke cultuurregio Zuid dans te maken en te verblijven;
  • Het vergoten van de mogelijkheden voor 15- tot 25-jarige dansers uit de urban scene om zich tot professionele danser te ontwikkelen;
  • Het vergroten van de mogelijkheden voor mid-career dansmakers (tussen de 25 en 35 jaar) in ballet, moderne dans, etc.

De analyse en aanbevelingen rondom de Dans Coöperatie Zuid worden vormgegeven in een compacte rapportage die voor 1 februari 2021 wordt opgeleverd en gepresenteerd aan de verschillende stakeholders. Op 25 september 2020 vindt in het Cultuurhuis Heerlen in samenwerking met HFC dansstudio / Jop Vermeesch (zie partnerpagina) al een eerste oplevering plaats van alle tot dan toe uitgevoerde onderzoeken.

Over Nicolle van Lith en Tyrone van der Meer

Nicolle en Tyrone zijn al jaren samenwerkingspartners op het gebied van dans en cultuur. Nicolle startte haar danscarrière met haar eigen stichting waarmee ze bijzondere kinder- en jeugdvoorstellingen op locatie maakte, was in dienst van verschillende dans- en balletscholen als dansdocent en danste tot 2009 in verschillende jeugdproducties. Vanaf 2010 richt Nicolle zich op kunst- en cultuurbeleid en sinds 2019 is Nicolle ook zakelijk leider van SALLY Dansgezelschap Maastricht. Tyrone heeft een lange internationale carrière binnen de urban dans scene opgebouwd en is artistiek directeur van het International Breakdance Event (IBE) in Heerlen. Samen met Angelo Martinus richtte hij onlangs het bureau Collabros op(zie partners).