Project omschrijving

Partner informatie

schrit_tmacher just dance!

Partner informatie

schrit_tmacher just dance!

schrit_tmacher just dance!

Over schrit_tmacher just dance!

schrit_tmacher is het eerste internationale dansfestival en met 19.000 bezoekers in 2019 het grootste dansfestival van ons land en de Euregio. Elk voorjaar voert het festivalprogramma het danspubliek in een reis van vijf weken de wereld rond en stellen vernieuwers uit alle windstreken de verhoudingen in de wereld met hun dans op scherp.

In 2010 sloegen Bas Schoonderwoerd (Parkstad Limburg Theaters) en Rick Takvorian (Festivalleider/oprichter schrit_tmacher 1993 in Aken) de handen ineen om hedendaagse dans in de schijnwerpers te zetten in het Nederlands-Duitse grensgebied. Daarvoor bestond het festival als avant-garde experiment in de museumzalen van het Ludwig Forum Aachen.

6 podia in 3 landen

De samenwerking tussen ‘Aachen’ en ‘Heerlen’ gaf (en geeft) de culturele mobiliteit in de Euregio Maas-Rijn een ongekende boost. Inmiddels telt het festival 6 podia in Duitsland, Nederland en België en toont het met interdisciplinaire cross-overs en virtuoze performances een actuele aanvulling op het reguliere dansaanbod in ons land. Hiervoor haalt het festival gezelschappen vanuit de hele wereld naar de Euregio. Met een scherp oog voor choreografen die niet of nauwelijks in Nederland, zelfs in Europa te zien zijn. Binnen dit veelkleurige internationale palet draagt schrit_tmacher de Nederlandse dans een warm hart toe.

just dance!

Tijdens schrit_tmacher draait het om niets anders dan moderne en hedendaagse dans. Naast het veelkleurige programma op de podia kan het publiek – liefhebber en professional – zich onderdompelen in een omvangrijk programma met workshops, films, exposities en interactieve (dans)installaties. Er is ruimte voor verdieping in de schrit_tmacher Salon. De actualiteit komt aan bod in De Danswereld Draait Door. Ook is er een omvangrijk programma voor nieuw talent en GENERATION2; al vanaf 1 jaar geniet je tijdens schrit_tmacher van dans.

schrit_tmacher

Waar dans telt

Waar dialoog telt

Waar duiding telt

Waar publiek telt

Waar ontwikkeling telt

Website schrit_tmacher

schrit_tmacher Festival 2020

Foto’s