Kites in première

Gevluchte kinderen krijgen stem in persoonlijk werk van choreograaf Roshanak Morrowatian

Theaterkrant over Kites: ‘Aangrijpende solo over de ballast van een heftige ballingschap.’ 

Op zaterdag 2 oktober ging tijdens de Nederlandse Dansdagen de interdisciplinaire dansvoorstelling, Kites, van de Iraans-Maastrichtse choreograaf Roshanak Morrowatian en haar gezelschap Rover, in première. Het concept hiervoor won in 2020 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht. De jury was onder de indruk van ‘de oprechte emotie – de poëtische eerlijkheid – die Roshanak in haar werk legt’. 

Kites neemt de geïsoleerde ruimte van een asielzoekerscentrum als vertrekpunt, een plek waar kinderen opgroeien in een ‘limbo’ tussen verleden en toekomst. Kites is een choreografische vertaling waarin het publiek in dans, beeld, muziek en tekst wordt meegenomen in de ervaring van een kind dat op de vlucht is en opgroeit in een afgebakende ruimte. Gebaseerd op haar eigen leven verwerkt Roshanak Morrowatian herinneringen en flashbacks. Ze onderzoekt de fysieke sporen van haar reis naar Nederland en de lange procedure die volgde na haar aankomst.

Roshanak ontwikkelde Kites in het Danslab van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID. Danskunstenaars krijgen hier de tijd en ruimte om op zoek te gaan naar nieuwe manieren om met beweging en dans hun verhalen te vertellen aan publiek. Roshanak hoopt met de voorstelling het publiek te activeren en bewustzijn te creëren voor de vluchtelingenproblematiek. Roshanak: “Journalist Behrouz Boochani verwoordt precies waarom ik met mijn voorstelling de stem van kinderen een plek wil geven in het vluchtelingendebat: ‘What should be a debate about people – about human beings, about children and families – has been deliberately poisoned to become a debate about borders and security.’”

Roshanak Morrowatian (1989) behaalde haar bachelor en master in dans aan de Folkwang Universiteit in Essen (D) en danste in stukken van o.a. Pina Bausch, Isabelle Beernaert, Marina Abramovic, Alexis Blake en Joost Vrouenraets. Als choreografe brak ze door met Polished (2019), waarvoor ze samen met Mami Izumi de BNG Bank Dansprijs 2020 won. Onlangs richtten beide choreografen hun eigen dansgezelschap op: Rover. Rover wil fijngevoelige, authentieke en bijzondere voorstellingen maken rondom actuele thema’s als migratie, gender en culturele conflicten. Meer informatie: www.rover.company