Schrit_tmacher 2022: 
Uitgesproken, Internationaal, Grensverleggend, Verbindend, Grootstedelijk.

Van di. 8 maart tot en met zon. 10 april 2022 vindt het schrit_tmacher Festival plaats op podia in Aken, Heerlen, Kerkrade en het Belgische Eupen.

De afgelopen 27 jaar heeft schrit_tmacher de wereld naar zich toegehaald door uitgesproken internationaal te programmeren. Ook in 2022 wordt de internationale hedendaagse dans in de schijnwerpers gezet met een gevarieerd en omvangrijk hoofdprogramma. Met het concept GENERATION2 is er daarnaast een grensoverschrijdend dansprogramma voor jeugd en jongeren. En uiteraard kan de dansliefhebber zich ook dit jaar weer onderdompelen in een uitgebreid contextprogramma met gesprekken met de makers, dansfilms, exposities en (toevallige) interactieve dansontmoetingen.

Bijzondere openingsweek
In zowel Heerlen, Eupen als Aken opent het festival met toonaangevende voorstellingen. Parkstad Limburg Theaters geeft op dinsdag 8 maart in Heerlen het startsein met de voorstelling ‘Double Murder’ van Hofesh Shechter Company (GBR), een combinatie van ‘Clowns’ en de Nederlandse première van het contrasterende ‘The Fix’, een contemplatief nieuw werk van de Israëlisch-Britse choreograaf Hofesh Shechter. Op woensdag 9 maart volgt Kulturzentrum Alter Schlachthof met een dubbele voorstellingsavond: Marina Cherry (USA/SWE) met ‘Only Bones v.1.6’ en Cie Un Loup pour l’Homme (FR) met ‘CUIR’. Op de voet gevolgd door ‘Overflow’ van Alexander Whitley Dance Company.

Drie getalenteerde makers uit de Euregio
schrit_tmacher ondersteunt jonge dansmakers in hun ontwikkeling. Het festival nodigt regelmatig getalenteerde dansers en choreografen uit de Euregio uit om samen een nieuwe productie te ontwikkelen. Co-Laboration 2022 verrast het publiek op twee bijzondere locaties: het DEPOT in Aken (voormalig tramdepot) en het Maanplein in Heerlen. Drie choreografen laten drie totaal verschillende stijlen zien. Choreografe Phoebe Brack (NL) presenteert een stuk waarin urban dance en flamenco worden gecombineerd. Choreografe Honey Eavis (NL) creëert een stuk dat is geïnspireerd op haar eigen ervaringen tijdens de huidige pandemie. Greta Salgado Kudrass (DE) houdt zich in haar stuk ‘AUS/IN/MIT GENUSS’ bezig met de manier om te kunnen genieten, als rebelse en zelfs politieke act.

Springplank
Het format Co-Laboration is een gezamenlijke productie van VIA ZUID, Huis voor de Kunsten Limburg, ARTbewegt en schrit_tmacher. De choreografie van Honey Eavis wordt bovendien gecoproduceerd met de Nederlandse Dansdagen. In de afgelopen jaren hebben we werken gezien van o.a. Mami Izumi, Roshanak Morrowatian, Lin Verleger, Olga Blank, Jop Vermeesch, Hermann Bär, evenals Patrizio Bucci en Luis Ricardo Pedraza Cedrón (SALLY Dansgezelschap Maastricht). Al deze theatermakers gebruikten Co-Lab als springplank naar het grote publiek.

GENERATION2
Met GENERATION2 investeert schrit_tmacher in cultuureducatie en bouwt het festival aan de ontwikkeling van jong danstalent – dans(ers) en makers – en het danspubliek van de toekomst. Naast een (vaak eerste) kennismaking met dans bevat deze op jeugd, jongeren en families gerichte lijn een uniek en inhoudelijk grensoverschrijdend programma, waarmee het festival niet alleen artistiek maar ook didactisch een waardevolle aanvulling vormt op het reguliere aanbod van dansscholen in de regio. schrit_tmacher presenteert werken én laagdrempelige workshops van o.a. SALLY Dansgezelschap Maastricht, Danstheater AYA, Joshua Monten (che) en Lloyd’s Company.

Spraakmakende vernieuwers uit Azië en Afrika
Tijdens schrit_tmacher Festival 2022 ligt er een bijzondere focus op dans uit Azië en Afrika. Eun-Me Ahn Company (KOR) biedt met ‘North Korea Dance’ een uniek inkijkje in de cultuur en dans van het meest gesloten land ter wereld, Noord-Korea. B.Dance (ROC) toont daarnaast o.l.v. de jonge Taiwanese choreograaf Po-Cheng Tsai (een van de ‘shooting stars’ van de Aziatische danswereld) een unieke danstaal die traditionele Aziatische bewegings-elementen, vechtkunst en moderne dans combineert.

Vanaf een ander continent, Afrika, ontvangt schrit_tmacher Faso Danse Théâtre / Serge Aimé Coulibaly & Magic Malik (BE/BDI) met ‘Wakatt’. De Belgisch-Burkinese choreograaf Coulibaly slaat een artistieke brug tussen Afrika en de westerse wereld. Hij onderzoekt ‘Wakatt’ wat ‘onze tijd’ betekent in Dioula, de moedertaal van Serge Aimé: de angst die de wereld beheerst, maar ook hoop en schoonheid. Dada Masilo (ZAF) brengt in ‘The Sacrifice’ haar fascinatie voor dansvormen uit de Afrikaanse cultuur en haar kennis van hedendaagse dans en klassiek ballet samen in een stuk geïnspireerd op ‘Le Sacre du printemps’.

Bestel hier uw tickets voor schrit_tmacher.
Meer informatie: www.schrittmacherfestival.nl

*Fotografie: Alexander Whitley Dance Company – Overflow