Dansvoorstelling over Elisabeth Strouven

Maastrichtse dansgroep Oxygen presenteert dansvoorstelling over Elisabeth Strouven op L1 TV.

Onder leiding van drievoudig wereldkampioen hiphop Jennifer Romen bracht urban/contemporary dansgroep Oxygen afgelopen maart de choreografie ‘Tendre la main’ voor het eerst ten uitvoer. Dit gebeurde tijdens opnames voor het L1 TV-programma ‘Plankenkoorts’, een serie over podiumkunstenaars. Plankenkoorts is in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters tot stand is gekomen. Op zaterdag 29 mei om 18.00 is ‘Tendre la main’ te zien. De uitzending zal ik de periode van 29 mei t/m 3 juni meerdere malen worden herhaald. ‘Tendre la main’ is geïnspireerd op het verhaal van Elisabeth Strouven.

Elisabeth Strouven
De voorstelling is geïnspireerd op het levensverhaal van de Maastrichtse Elisabeth Strouven (1600-1661). Zij was de oprichtster van klooster Calvariënberg en wijdde haar leven aan de zieke en arme medemens.

Elisabeth Strouven is een voorstelling met dansers in zwart en wit. Wit staat voor de pure goedheid en onschuld die Elisabeth Strouven vertegenwoordigde. Zwart staat voor angst, het onbekende en voor de reikende hand die Elisabeth meermaals accepteerde en weer afstootte. De voorstelling staat symbool voor vechtlust en de schreeuw om hulp die ook vooral nu heel actueel is.

Proeftuin Dans: Right Now!
De voorstelling is ontwikkeld vanuit de Proeftuin Dans: Right Now. Hierin werken verschillende partners samen om het dansklimaat in (Zuid-)Limburg verder te verstevigen. Angelo Martinus (projectleider): “We willen met deze voorstelling publiek bereiken dat normaliter niet snel naar het theater gaat. Publiek dat geen connectie heeft met dans, maar zich wel erg betrokken voelt bij Limburg. Deze voorstelling is een verpersoonlijking van het culturele DNA van onze regio. Het Limburgse, lokale verhaal van Elisabeth Strouven is het startpunt geweest. We hopen dat de Limburger zich ermee identificeert en daarmee de dans omarmt.”

Voor meer informatie over Elisabeth Strouven zie: Het Elisabeth Strouven Fonds