De Nederlandse Dansdagen

De Nederlandse Dansdagen brengt vanaf  30 sept. t/m 7 okt. 2021 het beste van twee werelden samen.

Het festival vindt dit jaar namelijk plaats in én vanuit Maastricht. In het theater op bijzondere locaties in de stad en online vanaf het digitale podium. De Nederlandse Dansdagen nodigt je uit om, een week lang, zowel live als online dans te beleven. Het festival creëert hiermee een extra groot podium dat voor iedereen toegankelijk is en waarop de rijke diversiteit en de absolute top van de Nederlandse dans te zien is.

De drie dansfestivalpartners
De bijdrage van de drie Proeftuin Dans: Right Now! dansfestivalpartners, – Festival de Nederlandse Dansdagen (Maastricht), schrit_tmacher just dance! (Aken-Heerlen-Eupen-Kerkrade) en The Notorious IBE (Heerlen) – is duidelijk in de programmering van de Nederlandse Dansdagen terug te vinden.

Voorstellingen die onderdeel uitmaken van de Proeftuin Dans: Right Now! zijn:

 • 2 oktober 12.00
  A new dawn: For new tomorrows. De nieuwe voorstelling van Redo Ait Chitt en Dominque Vleeshouwers
 • 2 oktober 13.00 en 17.30
  KitesRoshanak Morrawatian presenteert een interdisciplinaire dansvoorstelling die de afgebakende ruimte van een asielzoekerscentrum als vertrekpunt neemt.
 • 2 oktober 15.00
  Ronde tafelgesprek: Urban Paradox. Deze besloten bijeenkomst bespreekt thema’s als de ontwikkelingen van urban dans in de 21ste eeuw en de vele vormen die daarbij ontstaan.
 • 2 oktober 17.00 en 20.00
  Open Your Mind X The Notorious IBE. Een wervelend avondprogramma met het allerbeste uit de urban kunsten, als experimentele battles, beatmaking en de danssolo Stimuli van Dieke De Jong (winnares van de Kunstbende 2020).
 • 3 oktober 11:00 en 16:00
  Bange Rick. Een dansvoorstelling voor alle bangeriken en waaghalzen.

Verder bestaat het programma uit “klassiekers” zoals het Gala van de Nederlandse Dans, maar veel programmaonderdelen zijn ook in een nieuw of digitaal jasje gestoken. Zo zal de vijfde editie van het dansMuseum weer een volledig digitale variant worden en in het teken staan van choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. Theater aan het Vrijthof geeft op zaterdag 2 oktober afwisselend en doorlopend het toneel aan meesters van de dans en intrigerende nieuwkomers en de virtual residencies keren ook weer terug in een online vorm. Vanaf dit jaar in een meerjarige samenwerking met Korzo, Plan Brabant en Moving Futures.

Voor meer informatie zie: De Nederlandse Dansdagen